Omdat planten water verdampen, verkoelen ze de omgeving. Alle levende tuinen in een buurt verkoelen de omgeving tot wel twee kilometer afstand. Groen is dus een perfect middel om de stijgende temperaturen een halt toe te roepen. Als je groen bovendien slim plant, kun je er ook energie - en dus geld - mee besparen.
Onze tips:
1. Bespaar geld door slimme beplanting
Planten en struiken kunnen zorgen voor verkoeling en isolatie. Als je daar slim gebruik van maakt, kan je energie besparen in je huis! Denk bijvoorbeeld aan groene dakbedekking of begroeiing tegen de gevel.
2. Plant een boom
Bomen en pergola’s werken veel beter dan een parasol. Onder het bladerdek van een boom kan het wel 15°C koeler zijn.
3. Zorg voor groen op het dak
In een woning met dakgroen zijn de kosten voor verwarming in de winter tot 21% lager. In de zomer bespaar je zelfs tot 75% op je airconditioning! Ook zonnepanelen werken beter op een dak met dakgroen, omdat het groen de luchttemperatuur aanzienlijk verlaagt. Kijk hier voor voorbeelden van groene daken aanlegd door Van der Haar Hoveniers.
4. Gebruik je eigen spierkracht
Bladblazers, heggenscharen en maaimachines verbruiken vaak fossiele brandstof. Deze hulpmiddelen vergroten de uitstoot van het broeikasgas CO2 en veroorzaken luchtverontreiniging in de vorm van fijnstof. Iets meer eigen spierkracht gebruiken kan ook. Werken in de tuin bevordert onze gezondheid en ontstrest aantoonbaar.
5. Kies voor LED-verlichting
Kies voor energiezuinige lampen bij de aanleg van tuinverlichting, zoals spaarlampen of LED-verlichting. Er zijn slimme systemen die werken met zonnecellen, tijdschakelaars en infraroodschakelaars. Wist je dat in het donker witte bloemen en andere elementen extra opvallen? Je hebt dan minder verlichting nodig. Het wit reflecteert in het maanlicht.